Zeefdrukken

Zeefdrukken is de bekendste techniek om platen en borden van aluminium, RVS en kunststof zoals acrylaat en PVC te voorzien van bedrukking.

Replato werkt sinds een aantal jaar met de nieuwste druk- en printtechniek zoals digitaal printen, maar het vertrouwde zeefdrukken blijft een groot deel van ons dagelijks werk.

In onze productiehal in Almelo staan meerdere semi-automatische zeefdrukmachines die dagelijks ingezet worden om vooral enkele kleuren (tot maximaal 4 kleuren) te drukken. Vooral grote oplages plaatmateriaal worden hier feilloos doorgevoerd en bedrukt. RAL en PMS kleuren, die niet digitaal te printen zijn door de helderheid, kunnen bij ons altijd nog gezeefdrukt worden.

Zeefdrukken op plaatmaterialen

Wij zeefdrukken op de alle soorten materialen, behalve papier en textiel. Het voordeel van zeefdrukken is dat wij RAL- en PMS-kleuren kunnen aanhouden, zonder er van af te wijken.

Zeefdrukken in aluminium? Reoxyd®

Bij het zeefdrukken in aluminium wordt er inkt in “de huid” van geanodiseerd aluminium gedrukt. Doordat de inkt die gedrukt is in de open poriën van het materiaal zit, is het aluminium minder krasgevoelig dan wanneer de inkt bovenop het aluminium zou liggen. Dit materiaal wordt speciaal voor ons ontwikkelt en op maat geleverd. Reoxyd® is een product van Replato, waar wij al sinds jaar en dag enorm veel gebruik van maken. Aluminium labels, typeplaten en bedieningspanelen gaan vele malen langer mee dan normaal gedrukt of geprint aluminium. Onze ‘aluminium tatoeage’ is onweerstaanbaar duurzaam.

Waarom Reoxyd® aluminium plaatjes, labels of borden?

  • Krasbestendig (perfect geschikt voor industriële toepassing, en ‘hufterproof’)
  • Chemicaliënbestendig (schoon te maken met hoge druk water, chemicaliën en andere hardnekkige schoonmaakmiddelen zoals thinner en wasbenzine)
  • UV-bestendig (door het opsluiten van de inkt, kan de zon de pigment in de kleur niet goed aantasten)
  • Lange levensduur (geen verdere uitleg nodig, wel?)

Zeefdrukken – Een lang bewezen techniek

Zeefdrukken is een techniek die al zeer lang bestaat. Toch is het een productieproces die in veel gevallen ongeëvenaard is. Producten die vroeger gezeefdrukt werden, worden tegenwoordig veelal digitaal geprint. Maar toch zijn er genoeg omstandigheden waarbij zeefdrukken het beste productieproces is! De twee voornaamste zijn:

  • Duurzaamheid product. Bij sommige producten is het enorm belangrijk dat ze een lange tijd meegaan. Vaak buiten in verschillende weersomstandigheden. Bijvoorbeeld aluminium plaatmateriaal die in de offshore industrie wordt gebruikt. Door dit te zeefdrukken met een sterke inkt gaat het jaren mee en heeft het een langere levensduur dan digitaal printen.
  • Grote oplages. De opstartkosten voor zeefdrukken zijn hoger dan die van bijvoorbeeld digitaal printen. Moeten er 100 typeplaatjes van kleur worden voorzien dan wordt er in het algemeen sneller voor digitaal printen gekozen. Gaat het echter om grote oplages van 10.000. Dan zijn de opstartkosten per product veel lager en kan zeefdrukken interessant zijn.

De keuze tussen bewerkingen kan soms lastig zijn, neem bij twijfel gerust contact op met één van onze medewerkers!

Veelgestelde vragen over zeefdrukken

In hoeveel kleuren kan er gezeefdrukt worden?

Zeefdrukken kan tot maximaal 4 kleuren per product.

Wat is de minimale oplage om te zeefdrukken

Zeefdrukken kan al vanaf één plaat. De opstartkosten voor één of 100 producten zijn echter gelijk.

Kun je full color zeefdrukken?

Dit is niet mogelijk. Dit soort ontwerpen kunnen alleen digitaal geprint worden. Full color is bijvoorbeeld een logo waarbij rood en blauw door elkaar heenlopen. Voor digitaal printen kunt u ook bij Replato terecht.

Wat voor materiaal kunnen jullie zeefdrukken?

Wij kunnen in basis alle materialen bedrukken behalve textiel. De voorwaarde hiervan is dat het vlakke materialen zijn. Qua materiaal kunt u dus denken aan aluminium, RVS, polycarbonaat en pvc.

Wij bedrukken ook uw producten!

U wilt uw eigen platen, borden of producten voorzien van bedrukking, kleur of logo? Wij zeefdrukken ze voor u! Wij bezitten zelf materialen als aluminium, RVS en diverse kunststoffen, maar ook uw onderdelen of platen kunnen wij bedrukken. U kunt het best contact opnemen met ons vakkundig personeel, voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u een vraag over dit product of de diensten die wij leveren of wilt u iemand spreken? Onze adviseurs helpen u graag verder.