Etsen

Etsen wordt in de volksmond ook wel 'chemisch graveren' genoemd. Etsen is een bewerkingstechniek waarbij RVS, messing of bronzen oppervlaktes met een zuurmiddel wordt behandelt. Doordat het zuurmiddel in contact komt met het oppervlak, treedt er een chemische reactie op. Deze reactie heeft als gevolg dat het oppervlak gedeeltelijk oplost (weg beitst).

rvs etsen chemisch etsen
rvs etsen

De gebeitste teksten, vlakken en lijnen geven een contrast met het niet gebeitste oppervlak. Dit is vergelijkbaar met een corrosie proces, alleen nu dan in een gecontroleerde vorm. De gebeitste onderdelen kunnen in gelakt worden in het zwart of in elk gewenste RAL kleur. Wij etsen uitsluitend RVS, messing, brons en koper producten, geen aluminium. Etsen is onder andere een veelgebruikte methode bij het maken van typeplaten en naamplaten.

Voordelen van Etsen

  • Krasbestendig (perfect geschikt voor industriële toepassing, en ‘hufterproof’)
  • Chemicaliënbestendig (schoon te maken met hoge druk water, chemicaliën en andere hardnekkige schoonmaakmiddelen zoals thinner en wasbenzine).
  • UV-bestendig (geëtste onderdelen worden in gelakt met twee componenten lak)
  • RVS geëtste platen zijn toe te passen in de Offshore industrie
  • Lange levensduur (geen verdere uitleg nodig, wel?)

Chemisch etsen

Chemisch etsen wordt uitsluitend gedaan op de volgende materialen: RVS, Messing, brons en koperproducten. Dit zijn meestal naamplaten, typeplaten, nummerplaten, machineplaten of RVS panelen.

  • RVS Naamplaten
  • RVS typeplaten
  • RVS nummerplaten
  • RVS machineplaten
  • RVS panelen
braille platen laten maken
RVS etsen

Veelgstelde vragen over etsen

Wat is etsen?

Etsen is een bewerkingstechniek waarbij RVS, messing of bronzen oppervlaktes met een zuurmiddel wordt behandelt. Doordat het zuurmiddel in contact komt met het oppervlak, treedt er een chemische reactie op. Deze reactie heeft als gevolg dat het oppervlak gedeeltelijk oplost (weg beitst).

Welke materialen zijn geschikt voor etsen?

Bij Replato etsen we RVS, messing en bronzen oppervlaktes. Meer weten over geschikte materialen? Neem dan contact op.

Wat zijn de voordelen van etsen?

Etsen biedt veel verschillende voordelen. Denk hierbij aan een lange levensduur, een hoge weerstand tegen corrosie en de mogelijkheid voor het reinigen met hardnekkige schoonmaakmiddelen.

Heeft u hulp nodig?

Heeft u een vraag over dit product of de diensten die wij leveren of wilt u iemand spreken? Onze adviseurs helpen u graag verder.